Jesień na talerzu
Kolejne spotkanie uczniów gimnazjum z kulinarną przygodą. W czwartek 20 października założyliśmy bardzo twarzowe zielone fartuszki i z ogromnym zapałem przystąpiliśmy do tworzenia prawdziwych warzywnych arcydzieł. Praca kucharza to nie tylko przyjemność tworzenia potrawy, ale przede wszystkim poznanie i przygotowanie produktów, które zostaną użyte. Każdy mógł dotknąć, powąchać, określić kolor, odnaleźć warzywo na ilustracji i odszukać jego nazwę wśród różnych etykietek. Rozwiązywaliśmy zagadki i wysłuchaliśmy wiersza J.Brzechwy „Na straganie”. Wszyscy świetnie się bawili wzdychając razem z selerem „… A to feler… Przypomnieliśmy sobie również o zasadach higieny i bezpieczeństwa posługiwania się narzędziem dość ostrym, jakim był nóż i przystąpiliśmy do działania. Wszystkie warzywa zostały dokładnie umyte, precyzyjnie pokrojone na plasterki, paseczki, kromki chleba posmarowane białym serkiem i można było rozpocząć zabawę. Uczniowie dekorowali swoje kanapki z ogromną fantazją. Był warzywny tort, serce, samochód, uśmiechnięte buzie, król i królowa, zamek, korale, bokser… aż w końcu zabrakło warzyw i kromek… Wyobraźnia w tym dniu królowała w naszej klasie. Podobnie jak apetyt na tak smakowicie wyglądające kanapeczki. Nic więc dziwnego, że bardzo szybko zniknęły z talerzy. Zostało po nich miłe wspomnienie i stwierdzenie Madzi, że były dużo lepsze od batoników…
Joanna Chowaniec