Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania pod hasłem „Kanapkowy Świat”
8 listopada w naszym Ośrodku obchodziliśmy „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” obchodzony w ramach realizacji Programu Edukacyjnego „Śniadanie daje moc”, w tym roku pod hasłem „Kanapkowy świat”. Ogłoszono konkurs na najciekawsze menu śniadaniowe i najapetyczniejszą zdrową kanapkę. Do udziału w śniadaniu zaprosiliśmy wszystkich uczniów szkoły i przedszkola oraz rodziców. Celem przeprowadzonych działań było: kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się i układania menu na śniadanie, nauka przyrządzania zdrowych kanapek, kształtowanie umiejętności kulturalnego zachowania się przy stole.
Dzień rozpoczęliśmy od spotkania całej społeczności szkolnej i pogadanki na temat znaczenia zdrowego odżywiania, a w szczególności pełnowartościowego śniadania. Omówiono również zasady zachowania higieny podczas przyrządzania i jedzenia posiłków oraz kulturalnego zachowania się przy stole. Po prezentacji wszyscy uczniowie udali się do klas, aby zrealizować założone cele. Po przygotowaniu kanapek jury oceniło wykonane zadanie. Po konkursie uczniowie wraz z nauczycielami i rodzicami skonsumowali przygotowane śniadanie, a zwycięscy otrzymali dyplomy i nagrody.
Udział w tego typu działaniach wyzwalają u jej uczestników inspiracje do działania , zwiększają świadomość nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.