Święto pieczonego ziemniaka w Internacie
,,Ziemniak – jaki jest – wszyscy wiedzą…”
Święto pieczonego ziemniaka w Internacie
W dniu 1 października 2018 r. w internacie obchodziliśmy dzień pieczonego ziemniaka a zarazem pożegnanie lata. W ramach zajęć kulinarnych tego dnia wychowawcy zorganizowali dla wychowanków konkurencje związane ze świętem ziemniaka, jego pochodzeniem, zastosowaniem w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz w życiu codziennym.
Podczas zajęć praktycznych wychowankowie zdobywali umiejętności przydatne w życiu codziennym np. posługiwanie się obieraczką do warzyw, uczyli organizacji pracy w kuchni, przestrzegania zasad bezpieczeństwa oraz kształcili nawyk sprzątania miejsca pracy. Podczas zajęć młodzi ludzie uczyli się współpracy i współdziałania w grupie.
Wychowankowie brali udział w przygotowanych konkurencjach m. in: obieraniu ziemniaka na czas i ,,quizie ziemniaczanym”.
Wybranym przez wychowanków daniem z ziemniaków były frytki, które po samodzielnym przygotowaniu ze smakiem skonsumowali.
Organizatorzy :
Jacek Skołd
Elżbieta Walus