„Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania” w Internacie
„Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania” w Internacie
W dniu 8 listopada 2018r. wychowankowie internatu uczestniczyli w zajęciach kulinarnych promujących zdrowy styl życia. Uczniowie świętowali Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania, którego celem było kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz uświadomienie konsekwencji nieodpowiedniej dla zdrowia diety.
Wychowankowie brali udział w przygotowanych dla nich przez wychowawców konkurencjach dotyczących zdrowego odżywiania. Obliczali wskaźnik masy swojego ciała BMI, sprawdzali czy ich waga utrzymuje się w normie, poznawali różne zawody, specjalizacje lekarskie, prezentowali zestaw ćwiczeń gimnastyki porannej.
Wychowawcy przekazali uczniom informacje z zakresu zdrowego żywienia oraz najczęściej popełnianych przez nastolatków błędów żywieniowych.
Uczniowie zapamiętali najważniejsze zasady zdrowego odżywiania: regularność spożywania posiłków, jedzenie śniadań, picie wody mineralnej, ograniczenie słodyczy w diecie, unikanie fast – foodów oraz dbanie o odpowiednią aktywność fizyczną. Podczas zajęć praktycznych wychowankowie samodzielnie przygotowywali „dietetyczny” koktajl ze świeżych i zdrowych owoców, który ze smakiem wypili.