Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku. Obchodzony jest on corocznie 8 listopada. Jego celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych, spożywania regularnych posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
W czwartek poprzedzający to święto wychowankowie internatu mieli możliwość uczestniczenia w zajęciach promujących zdrową i zrównoważoną dietę. Zajęcia zostały podzielone na dwie części. W pierwszej z nich uczniowie wykazali się swoją wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia, rozpoznawali smaki warzyw i owoców, odpowiadali na pytania i rozwiązywali zagadki. Druga część zajęć przybrała charakter warsztatów kulinarnych, na których uczestnicy, podzieleni na trzy grupy, przygotowywali koktajle owocowo- mleczne. Każda z grup posiadała inny zestaw owoców, dzięki czemu powstały trzy różne napoje, o odmiennych smakach i barwach. Do przygotowania koktajli użyto bananów, gruszek, kiwi i truskawek. Wychowankowie degustowali każdy z przygotowanych koktajli, ale nie potrafili wskazać najsmaczniejszego, gdyż każdy z nich był specyficzny i równie smakowity.
Zajęcia zorganizowane w internacie z okazji Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania okazały się niemałą atrakcją dla wychowanków. Stały się także kolejną propozycją na ciekawe spędzenie wolnego czasu.