Warsztaty piernikarskie
Przedświąteczny czas nieodzownie kojarzy się z rodzinną atmosferą i mnóstwem kolorowych ozdób. Przepełniony jest zapachem igliwia, suszonych jabłek, cynamonu i goździków. To okres przygotowywania prezentów i pieczenia pierniczków.
Wychowankowie internatu corocznie brali udział w warsztatach piernikarskich organizowanych w Muzeum Regionalnym. W tym roku ze względu na zamknięcie instytucji kulturalnych zajęcia pieczenia pierniczków zostały przeprowadzone w internacie. Na wstępie wychowankowie zostali zapoznani z faktami dotyczącymi historii piernikarstwa, recepturą wyrobu ciasta, a także tradycjami związanymi z obdarowywaniem się tym niezwykle aromatycznym wypiekiem. Uczniowie rozpoznawali przyprawy po zapachu, wyszukiwali w Internecie wiadomości dotyczących roślin, z których pozyskuje się przyprawy korzenne. Następnie zajęli się przygotowaniem ciasta na pierniki, wałkowaniem i wycinaniem ciasteczek o przeróżnych kształtach. Po upieczeniu nastąpiło dekorowanie pierniczków, które okazało się pełną emocji zabawą. Wykorzystując własną wyobraźnię i kreatywność wychowankowie dekorowali wypieki czekoladą, lukrem i kolorowymi posypkami. Wszędzie unosił się apetyczny zapach. Pierniczki wspaniale wyglądały i równie wybornie smakowały. Zajęcia dostarczyły wychowankom mnóstwo radości i smakowitych wrażeń.