Potyczki kulinarne – Pizze świata.
Zajęcia kulinarne zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem wśród wychowanków internatu. Są one organizowane cyklicznie. W ubiegłym tygodniu ze względu na przypadający 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy odbyły się w internacie potyczki kulinarne pn. „Pizze świata”. Ich celem było rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych wychowanków oraz poszerzanie wiedzy z zakresu kultury państw europejskich. Była to także propozycja na ciekawe spędzenie wolnego czasu.
Wychowankowie podczas zajęć rozwiązywali test wiedzy, pracowali z mapą, a ostatecznie przeszli do działań praktycznych – zajęli się przygotowaniem ciasta drożdżowego, sosów – pomidorowego i czosnkowego oraz doborem dodatków według swoich pomysłów. Wychowankowie pracowali w dwóch zespołach. Przy wykonywanych czynnościach wykazali się umiejętnością organizacji pracy, higieną i estetyką podczas przygotowywania posiłków. Kreatywność i wyobraźnia pozwoliły im na skomponowanie i wykończenie potrawy. Finał zajęć był bardzo satysfakcjonujący. Powstały dwie odmienne pizze – każda równie smakowita. Rywalizację kulinarną wygrał zespół w składzie: Kamil Walasik, Damian Riedel, Kamil Partyka, Michał Calik i Alan Pluciński. Drużyna ta wykazała się lepszą organizacją pracy oraz kreatywnością. Za swoje starania otrzymali oni tytuł Mistrza Pizzy.
Cieszy zaangażowanie wszystkich wychowanków internatu. Byli oni zdyscyplinowani. Pracowali z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa pracy i nie kryli satysfakcji z efektów własnych działań.
Opiekun SI