VI warsztaty kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo, żyję kolorowo”
29 września odbyły się VI warsztaty kulinarne pod hasłem „Zdrowe i pożywne drugie śniadanie”. Spotkanie rozpoczęło się prezentacjąmultimedialną i pogadanką nt. zdrowego śniadania. Uczniowie podzielili się swoimi doświadczeniami co lubią jeść w szkole na drugie śniadanie. Wszyscy codziennie przynoszą kanapki, owoce, czasem słodkie wafelki bądź inne ciasteczka. W dniu dzisiejszym zaproponowałam moim podopiecznym alternatywne produkty. Do przygotowania mieliśmy chlebki z warzywami i ciasteczka owsiane z bananami. Najpierw zrobiliśmy ciasto drożdżowe, z którego ulepiliśmy małe spłaszczone bułeczki, a do nich przygotowaliśmy zdrowy warzywny farsz, którym nadzialiśmy środki. Podczas wypiekania chlebków, przygotowaliśmy ciasteczka owsiane połączone z masą bananową. Wszyscy byli bardzo zaangażowani w produkcję ciasteczek, które bardzo smakowały. Na zajęciach nie zabrakło nauki jak bezpiecznie korzystać z urządzeń elektrycznych oraz jak zachować higienę w przygotowaniu posiłku. Na zakończenie nakryliśmy do stołu i wspólnie spożyliśmy drugie śniadanko.
Oczywiście nie mogło obyć się bez wspólnych foteczek.
Do zobaczenia na następnych warsztatach kulinarnych 😊😊😊