Wiem, co jem – zajęcia edukacyjne
W dniu 24.01 br. w internacie podczas zajęć świetlicowych wychowankowie wzięli udział w warsztatach dotyczących zdrowego odżywiania się. Celem zajęć było propagowanie zdrowego odżywiania się a także uświadomienie wychowankom negatywnego wpływu na organizm człowieka niektórych składników używanych w popularnych produktach spożywczych jak: konserwanty, polepszacze smaku, wypełniacze, sztuczne barwniki.
Zajęcia rozpoczęły się od konsumpcji bardzo popularnych i lubianych przez młodzież ,,zupek chińskich”. Po zjedzeniu ,,posiłku” uczestnicy zajęć obejrzeli film edukacyjny dotyczący składu chemicznego, a także negatywnych procesów, które zachodzą w organizmie człowieka po spożyciu takiego produktu. Wielu wychowanków reagowało zaskoczeniem.
Zadaniem każdego z uczestników było zeskanowanie za pomocą aplikacji ,,Zdrowe zakupy”, kodu kreskowego z opakowania zjedzonej zupki w celu pozyskania informacji na temat negatywnych składników produktu. W ten sam sposób wychowankowie pozyskiwali informacje o składzie innych popularnych produktów: chipsów, pepsi, coli, napojów owocowych, energetyzujących, słodyczy itp. Wychowankowie w dużym skupieniu analizowali składniki poszczególnych produktów, wyszukiwali w Internecie nieznane im związki chemiczne i skróty handlowe umieszczane na produktach..
Na zakończenie zajęć uczestnicy w rozmowie kierowanej podsumowali celowość zajęć. Wychodzili niezadowoleni i zaskoczeni tym, że ich ulubione produkty są aż tak bardzo szkodliwe dla organizmu.