Kulinarne Potyczki
Dnia 26.04.2023r. w naszym ośrodku po raz kolejny odbył się konkurs kulinarny dedykowany uczniom szkoły branżowej kształcącej się w zawodzie kucharz małej gastronomii oraz pracownik pomocniczy gastronomii.
W kulinarnych potyczkach wzięło udział dziesięcioro uczniów z klasy I, II i III, którzy zmagali się w konkurencjach teoretycznych jak i praktycznych.
Tegoroczny konkurs swoją obecnością zaszczycił nasz absolwent, uczestnik pierwszej edycji konkursu a zarazem zwycięzca- Hubert Jedziniak.
Jak co roku konkurs podzielony był na dwa etapy. Pierwszy etap konkursu- to cześć teoretyczna, która obejmowała zakres materiału przewidziany na czas kształcenia w trzyletniej szkole branżowej
I stopnia w zawodzie kucharz oraz pracownik pomocniczy gastronomii.
Po części teoretycznej konkursu przyszedł czas na część praktyczną kulinarnych potyczek. Tu na naszych uczniów czekały cztery konkurencje, w trakcie których uczniowie mogli zaprezentować swoje umiejętności kulinarne przygotowując sałatkę jarzynową oraz deser parfait według własnego pomysłu. Wykazali się również wiedzą z zakresu technologi gastronomicznej.
Wszyscy uczestnicy dzielnie i wytrwale pracowali. Zwycięscy otrzymali wspaniałe nagrody, które w tym roku zasponsorowała Rada Rodziców z naszego ośrodka oraz dyrekcja. Każdy uczestnik otrzymał także słodki upominek od organizatorów konkursu.
Organizatorzy: M. Pokrywa, M. Lewandowska