DZIEŃ ZIEMNIAKA W INTERNACIE
W dniu 11 października 2021 r. w internacie obchodziliśmy dzień ziemniaka, a zarazem pożegnanie lata. W ramach zajęć kulinarnych tego dnia wychowankowie internatu mieli możliwość zapoznania się z wszelkimi informacjami dotyczącego tego popularnego warzywa.
Jeszcze przed rozpoczęciem właściwych zajęć kulinarnych każdy z wychowanków otrzymał zadanie, aby za pomocy internetu, odszukać wszelkie informacje związane ze świętem ziemniaka, jego pochodzeniem, zastosowaniem w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz w życiu codziennym.
Informacje zebrane w sieci, mogli wykorzystać w ,,quizie ziemniaczanym”, w konkurencjach sprawnościowych: obieraniu ziemniaka na czas, wykazać się sprawnością manualną i sprytem.
Finałową częścią (ziemniaczaną potrawą) tego daniem były frytki, które po wspólnym i samodzielnym przygotowaniu wychowankowie ze smakiem zjedli.
Głównym celem zajęć było rozwijanie zainteresowań wychowanków sztuką kulinarną, omówienie różnych potraw z ziemniaka i przygotowanie wybranego przez młodzież dania.
Podczas zajęć praktycznych wychowankowie zdobywali umiejętności przydatne w życiu codziennym np. posługiwanie się obieraczką do warzyw, uczyli organizacji pracy w kuchni, przestrzegania zasad higieny, bezpieczeństwa oraz kształcili nawyk sprzątania miejsca pracy.
