DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA W INTERNACIE
Zbilansowana dieta, regularne spożywanie posiłków, w połączeniu z ruchem, są podstawą prawidłowego rozwoju i funkcjonowania dzieci i młodzieży. Mając na względzie dobro naszych wychowanków został w internacie zorganizowany dzień poświęcony zdrowemu odżywianiu. Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku. Obchodzony jest on corocznie 8 listopada. Jego celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych, spożywania regularnych posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
W czwartek poprzedzający to święto wychowankowie internatu mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach promujących zdrowy sposób odżywiana. Zajęcia zostały podzielone na dwie części. W pierwszej z nich uczniowie wykazali się swoją wiedzą na temat znajomości zasad zbilansowanej diety, tworzyli piramidę zdrowego żywienia, rozpoznawali różne napoje po smaku, odpowiadali na pytania i rozwiązywali zagadki. Druga część zajęć przybrała charakter warsztatów kulinarnych, na których uczestnicy przygotowali sałatkę owocową. Do jej zrobienia użyli rodzimych jabłek i gruszek, a także egzotycznych bananów, pomarańczy, kiwi i cytryny.
Zajęcia zorganizowane w internacie z okazji Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania były pretekstem do wdrażania zasad zdrowego żywienia wśród wychowanków. Stały się także kolejną propozycją na ciekawe spędzenie wolnego czasu.