VII warsztaty kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo, żyję kolorowo”
14 października odbyły się VII warsztaty kulinarne pod hasłem „Zdrowy deser”. Spotkanie rozpoczęła prezentacja przepisów wraz ze zdjęciami różnych deserów. Jak wiadomo każdy lubi słodycze i słodkie przekąski. Nie zawsze są one zdrowe, te kupione w sklepie mają dużą zawartość cukru, którego my nie użyliśmy wcale. Dzisiaj przygotowaliśmy pyszny deser owocowo-jogurtowy. Każdy samodzielnie obierał jabłka z których zrobiliśmy pyszny mus jabłkowy. Przy tej okazji ćwiczyliśmy motorykę małą rak, usprawnialiśmy swoje umiejętności, a zarazem uczyliśmy się jak samodzielnie i zdrowo przygotować deser. Potem przystąpiliśmy do wypełniania pucharków owocami i jogurtem naturalnym. Posypką były zdrowe orzechy. Uczniowie byli bardzo dumni z siebie, że potrafili z niewielką pomocą stworzyć zdrowy posiłek w krótkim czasie. Tradycyjnie na koniec usiedliśmy wszyscy przy stole i ze smakiem zjedliśmy zdrowy deser.
Do zobaczenia na następnych warsztatach kulinarnych😊😊