VIII warsztaty kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Jem zdrowo, żyję kolorowo”
9 listopada odbyły się VIII warsztaty kulinarne pod hasłem „Kuchnia wegetariańska -Warzywna sałatka, jaką lubię”. Spotkanie rozpoczęła prezentacja zdjęć w Internecie uświadamiająca uczniom wiedzę na temat kuchni bez mięsa.Za oknem widać jesień, a wraz z nią kojarzą nam się dary jesiennych sadów i ogrodów. W ramach zajęć doskonalimy swoją wiedzę w zakresie warzyw i owoców. Wiemy jak dużą rolę odgrywają w naszym codziennym życiu. Potrafimy umiejscowić je w piramidzie żywieniowej, i wiemy jaką mają moc witamin. Każdy z nas ma swoje ulubione warzywa z których lubi sałatki lub surówki. Dlatego tez w dniu dzisiejszym robimy sałatkę, którą najbardziej lubię. Na stole pojawił się duży wybór warzyw. Każdy z dużym zaangażowaniem przystąpił do krojenia produktów. Przy tej okazji powtórzyliśmy sobie zasady bezpiecznego posługiwania się nożem, a także zadbaliśmy o higienę pracy. Jak zwykle było pysznie i zdrowo. Uczniowie przyznali, że stosowanie diety wegetariańskiej jest zdrowe, a jednocześnie urozmaicone i kolorowe. Uwieńczeniem sukcesu było nakrycie do stołu i wspólne spożycie posiłku.
To spotkanie było dodatkowo urozmaicone, ponieważ gościliśmy koleżanki i kolegów z klasy 4-8 US.Do zobaczenia na następnych warsztatach kulinarnych, już ostatnich w ramach Kuchni polskiej😊😊😊.
Na koniec zrobiliśmy wspólne zdjęcia.