„KULINARNE PODRÓŻE” – STACJA CHINY
Z niewielkim opóźnieniem nasz „pociąg” wreszcie dotarł do Chin. To już druga stacja naszego programu pt. ; „Kulinarne podróże”, gdzie uczniowie klasy II i III szkoły branżowej pierwszego stopnia kształcący się w zawodzie kucharz małej gastronomii poznają kuchnie innych krajów, poprzez wspólne przygotowywanie dań charakterystycznych dla danego państwa. Na dzisiejszych zajęciach uczniowie mieli okazję poznać dania charakterystyczne dla kuchni chińskiej .Uczniowie dowiedzieli się także skąd się wziął pomysł na spożywanie dań pałeczkami. Przed przystąpieniem do zadań praktycznych uczniowie zostali zapoznani
z filmem instruktażowym jak się robi sajgonki, następnie wszyscy przeszli do pracowni gastronomicznej, gdzie pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych pani Magdaleny Pokrywy i pani Moniki Lewandowskiej przystąpili do wspólnego przygotowywania mięsno- warzywnych sajgonek.
Wspólne przygotowywanie jak i spożywanie sajgonek okazało się wspaniałym doświadczeniem kulinarnym, który jeszcze bardziej rozbudził nasze kubki smakowe , więc spieszymy się już na następny „pociąg”, żeby nam nie uciekł bo trasa długa, a stacja docelowa to polska i bigos palce lizać.