„Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” w naszej szkole!
„Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” w naszej szkole!
31 października br. w naszym Ośrodku obchodziliśmy „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” w ramach realizacji Programu Edukacyjnego „Śniadanie daje moc”, który połączony został w tym roku ze świętem Halloween oraz zajęciami na temat zastosowania dyni w zdrowym jadłospisie.
Dzień przebiegał pod hasłem: „Kiedy zjadasz smaczną dynię, dbasz o zdrowie, no i linię”. W ramach zajęć odbyła się prezentacja z elementami pogadanki na temat zwyczajów związanych z Halloween, przeprowadzono konkurs na najciekawsze i najsmaczniejsze dania z dyni, zabawy ruchowe z wykorzystaniem dyni oraz spotkanie z dietetykiem.
Celem przeprowadzonych działań było kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się przy wykorzystaniu warzyw dyniowatych, nauka przyrządzania zdrowych potraw oraz kształtowanie umiejętności kulturalnego zachowania się przy stole.
I młodsi, i starsi uczniowie pod kierunkiem swoich nauczycieli przygotowywali zdrowe i ciekawe dania z dynią. Było przy tym dużo emocji i dobrej zabawy. A następnie wszyscy zasiedli przy wspólnym stole do degustacji przygotowanych potraw i napojów.
Udział w tych zajęciach zainspirował uczestników do aktywności w kierunku świadomego odżywiania się przy zachowaniu zasad zdrowego stylu życia.








