Kiszenie kapusty ze szkołą branżową
Dnia 21.11.2022r. uczniowie klasy I i II szkoły branżowej kształcący się w zawodzie pomoc kucharza w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, na których to w pierwszej części poznali zwyczaje kiszenia kapusty, oraz czego potrzebujemy do kiszenia kapusty.
W drugiej części zajęć przygotowywaliśmy kapustę do szatkowania. Uczniowie szatkowali kapustę oraz marchewkę, następnie ją mieszali i dodawali przyprawy. Poszatkowaną kapustę włożyliśmy do przygotowanych wcześniej słoików. Nie zapomnieliśmy o jej dokładnym ugnieceniu w słojach tak, aż kapusta puściła sok.
Następnie słoje z kapustą zostały umieszone w chłodnym miejscu, gdzie będziemy mogli obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.