Tłusty Czwartek w internacie
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału przed Wielkim Postem i jest świętem ruchomym, a jego data zależy od daty obchodów Wielkanocy. W 2024 roku wypada 8 lutego. W Polsce w tłusty czwartek prawie wszyscy ,,pochłaniają” duże ilości pączków. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Dlatego też tego dnia w naszym internacie grupa II pod opieką wychowawcy na zajęciach kulinarnych przygotowała ,,słodką ucztę”, wykonując drożdżowe faworki.
Głównym celem zajęć było rozwijanie zainteresowań wychowanków sztuką kulinarną oraz nauka przygotowania popularnych chrustów, tym razem drożdżowych.
Po obiedzie wychowankowie z wielką radością zebrali się w kuchni, aby uczestniczyć w zajęciach. Młodzież dowiedziała się wielu ciekawych rzeczy o przygotowaniu ciasta drożdżowego, poznała kilka różnych przepisów na te same wypieki. Wychowankowie rozpoznawali składniki, uczyli się je ze sobą łączyć i własnoręcznie wykonywali faworki. Wspólnie pracowali przy tworzeniu efektu ostatecznego. Podczas zajęć praktycznych młodzi ludzie zdobywali umiejętności przydatne im w życiu codziennym np. czytanie przepisów, przygotowanie odpowiedniej ilości składników, organizacja miejsca pracy w kuchni, przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny, sprzątanie miejsca pracy.
Dzięki tego typu zajęciom wychowankowie uczą się współpracy i współdziałania. Wspólna degustacja wykonanych przez siebie słodyczy była okazją do rozmów z nimi oraz okazją nawiązywania pozytywnych relacji i zdobywania zaufania.