Lekcja otwarta „Ziemniak – Złoto spod Ziemi” Kl. II – III zawodowa
12.10.2016r. uczniowie kl. II i III zawodowej o profilu” kucharz” wraz z nauczycielem przedmiotów zawodowych p .Krystyną Krakowian zaprosili grono pedagogiczne na lekcję otwartą pt. „Ziemniak – złoto spod ziemi”.
Celem zajęć było pokazanie szeregu możliwości wykorzystania ziemniaka w menu. Uczniowie pod kierunkiem nauczyciela przedmiotu wykonali następujące dania: babę ziemniaczaną, sałatki ziemniaczane z boczkiem i tuńczykiem, ziemniaki zapiekane oraz kluski ze szpinakiem i serem feta.
Młodzież opowiedziała historię ziemniaka oraz przedstawiła walory technologiczne i kulinarne tego pospolitego warzywa.
Zebrani gości i młodzież degustowali oceniając pracę i trud włożony w przygotowanie wszystkich potraw.
Uczniowie zachęcali do wprowadzenia w codzienne menu atrakcyjnych potraw ziemniaczach.